Το Φεστιβάλ Ήχων στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας είναι μια διοργάνωση που εστιάζει στο ηχοτοπίο και τη μουσική σε συνάρτηση πάντα με το περιβάλλον και την οικολογία. Εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία καλλιτεχνικής επιμέλειας (curation) που συνδυάζει τις τέχνες με τις επιστήμες (STEAM), το πρόγραμμα παρουσιάζει μια σειρά απο δράσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιστημονικές διαλέξεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών δρώμενων και αναθέσεων μουσικής, θεάτρου, χορού και ραδιοφωνικής τέχνης για μικρούς και μεγάλους. Το Φεστιβάλ Reveil επιμελείται η Δρ Μαρία Ευτυχία Παπαδομανωλάκη.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε ως κομμάτι του Φεστιβάλ Reveil, μιας διοργάνωσης που τρέχει εδώ και 10 χρόνια και περιλαμβάνει μια σειρά υβριδικών δράσεων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας με κοινό άξονα την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα που αφορούν στο ηχητικό περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος με τίτλο ‘Ακουστικά Κοινά’.
Πρόγραμμα: 1o Φεστιβάλ Ήχων, 2ο Φεστιβάλ Ήχων
Βιογραφικό της Επιμελήτριας
Η Μαρία Ευτυχία Παπαδομανωλάκη είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές (MA και PhD) στην ψηφιακή μουσική και τις ηχητικές τέχνες στο Λονδίνο, με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση, το The Schilizzi Foundation και το University of the Arts London. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές όπως οι Salomé Voegelin, Angus Carlyle, Peter Cusack, David Toop, Kersten Glandien και Cathy Lane.
Η δουλειά της εστιάζει στο ηχητικό περιβάλλον, τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό του και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτό, εξετάζοντας πώς ο ήχος μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του χώρου, την κοινωνική διάσταση των ηχοτοπίων και τη σύνδεση τους με την τεχνολογία. Τα έργα της ενσωματώνουν φυσικούς ήχους, όπως περιβαλλοντικούς θορύβους ή ηχογραφήσεις από αστικά τοπία, που τα συνδυάζει με ψηφιακές τεχνικές επεξεργασίας ήχου για να αποδώσει διαφορετικές διαστάσεις του ηχητικού περιβάλλοντος. Tην απασχολεί το ηχοτοπίο ως βάση συσχετισμών με τις επιστήμες και προσεγγίζει την εικαστική επιμέλεια ως μια διαδικασία διεπιστημονική, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία, την εκπαίδευση και το περιβάλλον στα πλαίσια δημιουργίας ενός οικοσυστήματος που μεγαλώνει ριζωματικά απο τη βάση προς τα πάνω και όχι αντίστροφα.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά και την έρευνά της διεθνώς, σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Εργάστηκε ως επιμελήτρια για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wave Farm στο Μανχάταν (2009-2012), καθώς και για την οργάνωση και καταγραφή του αρχείου του, έργο που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου Transmission Arts: Artists & Airwaves (PAJ Publications, 2011), το οποίο συνεπιμελήθηκε μαζί με τις Galen Joseph-Hunter και Penny Duff.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Soundcamp (UK, DE, GR), η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο “Acoustic Commons” με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενεργό μέλος της διεθνούς καλλιτεχνικής ομάδας “Shortwave Collective.”
https://www.voicesoundtext.com/
Λίγα λόγια για το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας βρίσκεται στο Σόδυ, πίσω από τους Τάφους των Βενιζέλων. Ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και εκτείνεται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων με ελιές, πεύκα, τη φυσική βλάστηση του Ακρωτηρίου και καλλιεργούμενα φυτά. Μικρά ζώα και πολλά πουλιά εμφανίζονται όλες τις ώρες τις ημέρας (υπάρχει πλήρης κατάλογος των φυτικών ειδών και των ζώων στο site του Πάρκου). Δημιουργήθηκε το 1994 από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Φίλη και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 2004.
https://www.park.tuc.gr/